Hälsa

Allt du vill veta om hårtransplantationer

Hårtransplantationer används för att lägga till mer hår på ett område på huvudet som kan vara tunt, ha vikar eller helt flintskalligt. Vid metoden tar kirurgen ut hårsäckar från tjockare delar av hårbotten, eller andra delar av kroppen och dessa placeras i glesa delar av hårbotten. Över hela världen är det ungefär 60 procent av alla män och 50 procent av alla som upplever någon form av håravfall. För att lösa problemet används ofta receptfria produkter, recept, läkemedel och utvärtes behandlingar som Minoxidil (Rogaine).

Hårtransplantation är troligtvis den mest effektiva metoden. Den första transplantationen utfördes 1939 i Japan med enstaka hårstrån i hårbotten. Under de följande decennierna utvecklade läkare ”plug”-tekniken som innebar transplantation stora tofsar av hår. Resultatet i början var ofta rätt dåligt och de som gick igenom dem fick onaturliga frisyrer som dockhår.

Med tiden började kirurger använda mini- och mikrotransplantat för att minimera utseendet på transplanterat hår i hårbotten vilket ger ett naturligt resultat. Idag är det mycket svårt att skilja mellan en modern FUE operation från naturligt hår.

Hårtransplantationer kan vara till stor hjälp för patienten genom att t ex förbättra självkänslan. Mindre ångest och stress leder på sikt även till bättre fysisk hälsa. Något som på sikt hjälper till att förebygga hjärt- och kärlsjukdomar.

Fungerar hårtransplantationer?

Hårtransplantationer är betydligt mer framgångsrika än receptfria hårprodukter och laserbehandlingar. Men det finns några faktorer att tänka på:

Liksom vanligt hår, kommer transplanterat hår tunnas ut med tiden och ditt befintliga hår kan du på sikt tappa så du kan behöva göra kompletterande behandlingar längre fram i ditt liv.

Hårtransplantationer fungerar inte för alla. De är främst används för att återställa hår om du lider av ärftligt håravfall som är den vanligaste formen av håravfall eller har förlorat hår på grund av en skada.

De flesta transplantationer görs med ditt befintliga hår, så de är inte lika effektiva för att behandla människor som är helt skalliga och lider av alopecia totalis. Kostnaden får en hårtransplantation varierar men ligger mellan 30 000 SEK upp till 180 000 kronor för en mycket stor behandling.

Läs mer på om hårtransplantationer på: https://www.hårtransplantationsguiden.se

Lämna en kommentar